Don Bosco Print E-mail

Giovanni Bosco

Giovanni Bosco, later Don Bosco genoemd, wordt geboren op 16 augustus 1815 te Castelnuovo d’Asti, in het gehucht Becchi, niet ver van de Noord-Italiaanse stad Turijn. Als Giovanni nauwelijks twee jaar is, sterft zijn vader. Ondanks de armoede en veel moeilijke momenten tijdens zijn jeugd, slaagt hij er toch in om priester te worden.

In Turijn wordt hij geconfronteerd met de ellendige levensomstandigheden van dakloze jongeren: werkloosheid, straatcriminaliteit, mensonwaardige toestanden, uitbuiting, overvolle gevangenissen, verbittering. Dit sterkt zijn overtuiging om een eigen opvoedingswerk te beginnen.  In een volksbuurt van de stad start hij zijn ‘oratorio’, een speel- en ontmoetingsruimte, een thuis, een school en een parochie op maat van de jongeren.

In 1859 sticht hij samen met enkele jonge mensen die met hem meewerken de salesianen van Don Bosco.  In 1872 sticht hij samen met Maria Mazzarello de Zusters van Don Bosco.

Don Bosco is een populair schrijver, een bouwer, een dromer én vooral een man met een hart voor jongeren.

Hij sterft te Turijn op 31 januari 1888.

Toen waren er al bijna 1000 salesianen, werkzaam in Italië, Frankrijk, Spanje en Zuid-Amerika. Enkele maanden voor zijn dood besliste hij dat er ook salesianen naar België zouden komen. Ze vestigden zich in 1892 in Luik. Momenteel zijn er zo’n 25 huizen van Don Bosco in heel België: scholen, bezinningscentra, tehuizen voor bijzondere jeugdzorg, speelpleinwerkingen, …

 

Facebook

DSCN6192.JPG

Poll

Hoe erg is jouw speelplein-verslaving?